vineri, 23 ianuarie 2009

BIOGRAFIE SI PUBLICATII

Dramaturg, poet, prozator, jurnalist şi specialist în administratia publică, Dinu Grigorescu este considerat unul dintre cei mai prolifici dramaturgi în viaţă din generaţia optzecistă. A publicat 25 de cărţi - teatru, poezie şi proză, 25 comedii din care i s-au jucat 10.

Născut la 4 iunie 1938 la Ploieşti, este nepot de senator şi prefect al judeţului Prahova şi fiu al unui apropiat al lui Iuliu Maniu, avocatul Paul Grigorescu, condamnat 20 de ani la muncă silnică de comunisti, fapt ce avea să-i marcheze nefast tinereţea dramaturgului.

Eliminat din scoală, eliminat din liceu, evacuat din case şi obligat să devină muncitor pentru a-şi putea completa studiile universitare, lui Dinu Grigorescu, după absolvirea Facultăţii de Ştiinţe Juridice la fără frecvenţă, i se refuză accesul în justiţie. Devine şomer apoi lucrează funcţionar mărunt la un spital, până reuşeşte să intre la Primăria capitalei ca jurist. Blocat de dosarul prost, nu poate accede în redacţii şi în viata culturală oficială unde se formau destinele scriitoriceşti ale epocii. Rupt de generaţia sa a devenit şi a rămas tot timpul un singuratic.

A debutat în 1978 cu o comedie domestică, Ciripit de păsărele, la Teatrul de Comedie din Bucureşti regizată de Sanda Manu şi având o distribuţie formată numai monştri sacrii: Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Iurie Darie, Stefan Tapalagă, Valentin Plătăreanu. Scriitura deloc tributară clişeelor epocii i-a asigurat autorului dramatic priză la spectatori din toate generaţiile şi treptat si aprecierile criticiilor de prestigiu ai epocii. Piesa s-a jucat cu sali pline o suta de spectacole.

A urmat piesa care l-a consacrat: Fluturi de noapte la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1982-1985) şi o altă premieră oprită de cenzură Plimbare cu telescaunul, la Teatrul Maria Filloti din Brăila, regia Constantin Codrescu

In 1988 debutează în Colecţia Rampa a Editurii Eminescu unde i se publică versiuni ale primele două comedii.

Imediat după revoluţia din 1989, Dinu Grigorescu a înfiinţat împreună cu regizorul Tudor Mărăscu, Societatea Teatrală Scorpion, cu primul teatru particular din România postdecembristă şi publicaţiile săptămânale Scorpion, cu Suplimentul Rampa - serie nouă, şi Trei pe un balansoar (redactori şefi George Genoiu şi dr.Ion Bogdan).

La 26 Decembrie 1992 este numit prin decizia Primul Ministru Theodor Stolojan Secretar General al municipiului Bucureşti. A lucrat cu 4 primari generali (1991-1999) experienţe descrise în volumul de proză memorialistică “Divina Primărie”. In aceasta caliate a colaborat în multe programe culturale naţionale şi internaţionale, in demararea acţiunilor de retrocedarea imobilelor către foştii proprietari, reformarea legislaţiei locale şi ăn acţiuni de pionerat vizînd ocrotirea a copiilor strazii îcolabirand cu “Salvaţi copii”şi asociaţia catolică umanitară “Concordia” de la Viena.

A reprezentat capitala ţării la numeroase întâlniri şi dialoguri internaţionale pe trei continente şi la Bruxelles cu inalţi reprezentanţi ai Consilului Europei.

In anul 2002 devine Consilier Personal al noului Premier Adrian Năstase şi Subprefect al Capitalei fiind ulterior demis cu întreaga conducere a prefecturii, momente ce sunt incluse in cartea Farse la Palatul Victoriei.

Din 1997 este Preşedinte fondator al Fundaţiei Spirit Românesc Pro Arte şi Caritate şi
coordonează editura de teatru, Ghepardul, unde işi va publica o parte din comedii dar şi piese le unor p dramaturgi valoroşli români şi străini (Ion Groşanu, Marcel Tohatan, O.Soviany, Lao She, Liao Yimei, Alexandra Ares şi Emil Lungeanu.)

La 65 ani părăseşte definitiv munca administrativă de pe poziţia de Director la Cabinetul Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, fiind recompensat cu diplome guvernamentale pentru serviciile aduse in administraţia locală din Romania.

Meritele din cariera sa administrativă au fost răsplătite şi cu Ordinul Francesco de Miranda conferit de preşedintele a Venezuelei în l997 la propunerea ambasadorilor ţarilor bolivariene şi Diploma de excelenţă Samuel David pentru curajul şi inteligenţa cu care promovează prietenia romano-americană, oferită de Consulatul General al României de la New York, dar şi de numeroase scrisori de mulţumire de la ambasadori ai SUA, Franţei, Austriei şi de la Casa Albă.

A primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din capitală pentru satira necruţătoare Valsul lebedelor montată şi la televiziunea romană în 1994. Trei ani mai târziu a fost invitat să–şi prezinte volumele de teatru “Iadul vesel, 7 comedii jucate", şi “Estul sălbatic – 5 comedii inedite” la Centrul Cultural Român de la New York în prezenţa lui Andrei Serban, Nina Cassian şi a altor prestigioşi artişti din diaspora. În 2004 a primit un premiu pentru întreaga activitate de comediograf acordat de asociaţia umoristică “Păcală” şi a revistei umoristice, “Harababura” conduse de regozorul Geo Saizescu.

Este de menţionat şi faptul că Dinu Grigorescu sprijinit două festivaluri naţionale I-L Caragiale, un festival de la Sibiu , numeroase iniţiative actoriceşti, colaborări culturale cu omologi din Ungaria şi China , fără să–şi promoveze comediile la instituţiile teatrale ale municipalităţii, cu excepţia Teatrului Evreiesc de Stat unde i s-a prezentat satira “Nuntă cu miliardar”(1997-2001).

Apreciat şi controversat, aplaudat şi invidiat, Dinu Grigorescu, nativ în zodia gemenilor a ştiut şi a putut depăşii situaţii dificile de viaţă, marginalizări în carieră, nedreptăţi, dovedind competenţă, rapiditate în acţiuni, curaj, echidistanţă, omenie şi un fond de altruism recunoscut de majoritatea celor care au lucrat cu el atât în administraţie cât şi în sfera literaturii şi artei.Publicaţii:

“Ciripit de păsărele şi Fluturi de noapte”, 1998, Editura Eminescu.
“Acvariul cu rechini”, poezii, 1992, Editura Info Press.
“Sharks in aquarium”, poezii, 1993, Editura Olimp.
“Poeme scrise pe un geamantan”, poezii, 1995, Editura Olimp.
“Regele broaştelor”, 1995, în ciclul “Dinu Grigorescu Comedii de la A la Z”
“Valsul lebedelor”, 1995 în ciclul “Dinu Grigorescu Comedii de la A la Z”
“Ciripit de păsărele”, 1995 în ciclul “Dinu Grigorescu Comedii de la A la Z”
“Iadul Vesel” şapte comedii jucate “” (Nuntă cu dar, Ciripit de păsărele, Iadul vesel, Jaguar Party, Miss Tranziţtia, Valsul lebedelor şi Fluturi de noapte”) Editura RAI Coresi.
“Estul Sălbatic- Cinci comedii: Demolarea Sfantului Duh, Ruleta americană, Sarpele boa, Bunica la Istanbul şi Estul sălbatic.” 1997
“Dresură de cuvinte”, poeme, 1998, Editura didactică şi pedagogică.
“The Wild East:, Three Comedies, “ Editura Olimp, 1998.
“Schimbare de sex- Cinci comedii: Nuntă cu miliardar, Blonda brunetă, Foşnetul banilor, “Invitatie la recepţie şi Schimbare de sex. Editura Meridiane, 2001.
“Comedii la microfon”, versiuni radiofonice pentru Valsul Lebedelor, Bunica la Istanbul şi Ciripit de păsărele. Editura Meridiane 2001.
“Le Gazouille des oiseaux”, , 2003.
“Album de familie”, Colecţia Destine prahovene, Editura Art Ploieşti, 2004.
“Divina primărie” memorii agreabile , Editura Ghepardul, 2004.
“Album de familie”,Editura Art,Ploieşti,2004.

Alte comedii publicate 2004
“Nuntă cu girofar”,
“Femeia gonflabilă”,
“Soacra cibernetică”,
“Foşnetul Banilor”, “
Audienţă la Dumnezeu”- Editura Palimpsest, Clubul dramaturgilor, 2005.

“Liber în Oraşul interzis”,jurnal chinez, Leo Butnaru , Horia Gîrbea, Mircea Ghiţulescu şi Dinu Grigorescu segmentul “Insemnări vesele pe spinarea dragonului”, 200.7

„Schimbare de sex” spectacol lectura la Clubul Dramaturgilor, regia Dan Tudor cu actori de la Teatrul Naţional I.L. Caragiale şi Teatrul de Comedie, 3 martie 2008.

Lansare de cărti la 7O ani.Biblioteca Metropolitană- 5 iunie 2008
„Memorii pikante”
„Karagiale stelist, careul dramaturgilor”
„Impas”, piesa de Tuncer Cucenoglu, dramarurg turc contemporan, traducere de Despina Grigorescu

Apare monografia lui Emil Luneganu – „Tartor în infernul comediei,- manierismul comediilor lui lui Dinu Grigorescu lansată ta la Teatrul de Comedie în Decembrie 2008.

-Teatru complet – 1O volume –

Comediile mele, Vol 1 (Autostrada broaştelor , Foşnetul banilor şi Nuntă cu girofar), note de lectură Mircea Ghiţulescu şi regizorul Mihai Lungeanu, Dec.2008.

Autostrada broaştelor, premieră absolută –Teatrul Naţional Radiofonic prezentată la postul Romania Actualităţi, emisiunea Comedia de Sămbătă Seara, 3 ianuarie 2009 cu George Mihaiţă în rolul minstrului de la transporturi


Versuri pe patru roţi :
Călatorii
In Tirol cu maşinuţa de scris,
Serpentine lirice, ian. 2009

Comediile mele. Vol. 2 (5 piese) In curs de apariţie:

„Rinocerul îndrăgostit”, comedie romantică din dramaturgia chineză contemporană, piesă scrisa de Liao Yimei şi tradusă de profesorul univ. Ding Chao , proiect Dinu Grigorescu acceptat de Mircea Diaconu va avea premiera absolută pe data de 26 februarie la Teatrul Nottara. Regia Mihai Lungeanu.


APRECIERI CRITICE - Numeroase...de mentionat doar "Comedia Inteligenta" de Valentin Silvestru, Romania Literara 1986 si „Profil Dinu Grigorescu” - Istoria Literaturii Romane – Dramatrurgie, Mircea Ghiţulescu, 2008 şi Dicţionarul Scriitorilor Contemporani, editat de Academia Româna (la litera G) 2006.

Un comentariu:

  1. o valoare morala si literara, care va perpetua in timp si spatiu si care va fi un exemplu pentru noi si generatiile urmatoare.
    Dumnezeu sa-i dea sanatate si putere pentru a merge inainte si pentru a fi alaturi de noi toti.

    RăspundețiȘtergere